WordPress vs Wix vs SquareSpace vs Weebly

Gepost door Tom van der Lugt op Nov 8, 2018 2:20:56 PM

Met wat maak je de beste website

Je ziet WordPress overal op het internet voorbij komen. 28% van alle websites draaien op het CMS WordPress, dus zo gek is dat eigenlijk niet. Toch kan ik het niet laten om erover na te denken waar die andere 72% van alle websites dan op draait. 

 

Zoals niet heel onverwachts, draait een redelijk groot deel van het restant zonder WordPress. Dit draait namelijk gewoon op de oude bekende HTML, css, php en JavaScript. Omdat dit alleen aan te passen is via de code en niet met editors is het wat lastiger om deze websites te onderhouden, beheren en aan te passen. Hiervoor heb je namelijk een geringe kennis nodig van de bovengenoemde programmeertalen en dat heeft de gemiddelde bedrijfseigenaar niet. Hiervoor zal je al snel naar een professional moeten stappen. Waarom is er dan toch nog steeds een redelijk groot aantal HTML sites? 

Het antwoord is simpel! Met een html site hoeft je server de zware lading genaamd "het Content Management Systeem (CMS)" niet mee te dragen. Hierdoor zal je server zijn werk kunnen doen, wat relevante pagina's voor jouw voorschotelen is. Vooral grotere bedrijven maken gebruik van HTML websites, dit omdat deze makkelijker grote ladingen bezoekers aan kunnen, makkelijker te beveiligen zijn en sneller zijn.

Oke, WordPress neemt 28% van het WWW (Word Wide Web) in beslag, html/php sites nemen ook hun eerlijke deel aan websites in beslag... Maar dat kan niet alles zijn, toch?

 

Wix

 

Wix.com_Logo

 

Wix is een gratis CMS gebouwd door een Israëlisch bedrijf, genaamd (je raad het nooit) Wix! Wix maakt door middel van een drag and drop systeem dat zij gebruiken websites op html basis.

Dit CMS krijgt zijn functionaliteiten van apps. Dit concept is vergelijkbaar met de plugins van WordPress. Apps of plugins zijn kleine bestanden die je download en in je website verwerkt die jouw website meer functionaliteiten geeft. Denk hierbij aan een betere beveiliging, een Ecommerce module etc.

De meeste Apps van Wix zijn gratis, alhoewel er ook een groot aantal premium of freemium (gratis maar met beperkte toegang tot functionaliteiten) apps zijn. 

Om volledig gebruik te maken van de functionaliteiten zal je de premium pakketten aan moeten schaffen. Deze kosten 24,- per maand, maar bieden wel de nodige extra functionaliteiten.

 

Voordelen:

 • Het CMS is gratis. Je HOEFT nergens voor te betalen. Ideaal voor het beginnende bedrijf, maar naarmate je bedrijf groeit wil je toch echt wel voor het betaalde pakket gaan.
 • Een drag & drop systeem gebaseerd op HTML. Hierdoor kan je makkelijk zelf je website bouwen zonder dat je enige kennis nodig hebt van programmeren.
 • Functionaliteiten zijn uitbreidbaar door middel van apps.
 • Wix beschikt over een goede support van de ontwikkelaars van Wix.
 • De beveiliging is behoorlijk sterk van Wix zonder dat je daar iets aan hoeft te doen.
 • Je kan gebruik maken van Templates om het bouwen van jouw website NOG sneller te laten verlopen.

 

Nadelen:

 • Wix kost 24,50 per maand om het volledige premium pakket te kopen. Dat is bijna 300 euro per jaar! 
 • Wix is niet open source. Dit betekent dat niemand anders dan het development team van Wix de code aan kan passen.
 • De mogelijkheden om de content van je Wix website aan te passen zijn beperkt. Je kan de basis van de website aanpassen, maar als je hoopte dat je aan de code kon gaan sleutelen, moet ik je helaas teleurstellen.
 • De SEO van Wix is een aantal jaren behoorlijk verslechterd door het gebruik van Flash binnen Wix. De laatste jaren kruipt Wix langzaam weer omhoog, maar het Flash schandaal heeft nog wel zijn littekens achtergelaten. 

 

Weebly

Small-Blue-Logotype

Weebly is een webhosting en website dienst, gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Square, .Inc. Weebly telt naar eigen zeggen meer dan 12 miljoen gebruikers.

Weebly is gemaakt en geschikt voor websites en Ecommerce. Dit CMS word vaak gebruikt door ondernemers en kleine bedrijven. Ook Weebly is goed gratis te gebruiken. Weebly gebruikt widgets om zijn extra functionaliteiten toe te voegen. Met Weebly is het tevens mogelijk om door middel van drag and drop jouw eigen website helemaal naar jouw wensen in elkaar te zetten, waarna het CMS een mobiele versie van jouw website gebruikt, om zo enige responsive problemen te voorkomen.

Weebly heeft een aantal betaalde pakketten beschikbaar, zo zijn er die de advertenties weghalen, extra elementen en functies toevoegt aan jouw website, een gratis domeinnaam geeft ter waarde van 20,- en een 100,- cadeaubon aan Google adwords. Dit is (zeker) voor het tweede pakket, welke 7,- per maand kost, een hele goede deal! Hiermee verwijder je ook gelijk alle advertenties en watermerken. Hier zit de hosting ook bij inbegrepen.

 

Voordelen:

 • De snelheid en beveiliging van Weebly zijn, net zoals die van Wix, erg goed geoptimaliseerd omdat de hosting voor deze websites perfect geoptimaliseerd is voor het gebruik van Weebly.
 • Het bouwproces van Weebly werkt net zoals Wix met een drag and drop systeem. Dit maakt het erg gemakkelijk om zonder enige kennis van programmering toch een website in elkaar te zetten.
 • Weebly is in het begin gratis, met als enige voorwaarde dat je website op een subdomein van weebly staat. Dit zal er dan uitzien als "jouwwebsite.weebly.com". Dit ziet er natuurlijk niet heel professioneel uit. Om het iets professioneler te maken kan je voor 7,- per maand gebruik maken van een door weebly gratis geleverde domeinnaam, en een cadeaubon van 100$ voor google adwords.
 • Ingebouwde features en extensies. Wanneer je je website op de hosting van Weebly maakt, zijn de features die tot jouw beschikking zijn gelimiteerd.  Wanneer je deze op je eigen hosting zet kan je er alle features in bouwen die je nodig hebt. Daarnaast heeft Weebly nog een hele bibliotheek aan derde partij apps die te downloaden zijn.

 

Nadelen:

 • De pagina's manager in de backend van het CMS kan behoorlijk onoverzichtelijk worden wanneer je meer dan 10 pagina's gemaakt hebt.
 • Omdat je niet 100% controle hebt over je website en server kan het moeilijk/onmogelijk zijn om bepaalde marketing tools te gebruiken, of om een bepaalde SSL in te stellen.

 

SquareSpace

 

8900628106_9e09c9d363_b

 

SquareSpace is een Amerikaans bedrijf dat software als een service aan bied voor de hosting en de bouw van een website. Deze software was oorspronkelijk bedoeld voor het maken en onderhouden van een Blog, maar heeft later ook mogelijkheden gemaakt om er bijvoorbeeld een webwinkel mee te bouwen. 

SquareSpace bied een gratis proefperiode aan waarmee je voor een bepaalde tijd gratis gebruik kan maken van de website en hosting software van SquareSpace. Uiteindelijk zal je naarmate de proefperiode afloopt toch de overweging moeten maken om SquareSpace te gaan gebruiken en een betaald pakket te nemen. Deze pakketten worden verkocht voor $144 voor het goedkoopste pakket en $480 voor het duurste pakket, of je moet er voor kiezen om afstand te nemen van squareSpace. Er is geen gratis optie. Hierbij zit dan wel gelijk alles ingegrepen, van hosting tot SSL.

 

Voordelen:

 • Er is een grote collectie aan templates die SquareSpace voor je klaar heeft liggen. Deze kan je gebruiken en zien er erg goed uit. Ook kan je er voor kiezen om zelf een design te maken en te uploaden.
 • Het design van de backend ziet er erg strak en clean uit. Als ik me door de navigatie baan voelt het een beetje alsof ik een nieuw Apple product aan het uitpakken ben.
 • SquareSpace heeft alles in één. Letterlijk alles in één. Alles is gemaakt en word beheerd door SquareSpace. Dat betekent dat alles gewoon werkt. Je hoeft niet uit te vogelen of die ene plugin wel werkt, of dat die je hele website sloopt. Zelfs analytische punten worden binnen het platform geregeld. Doordat je minder tijd hoeft te steken in het testen van plugins heb je meer tijd over voor het bouwen van jouw website!
 • De beveiliging en snelheid van SquareSpace zijn erg goed omdat SquareSpace dit uit handen neemt van jou.

 

Nadelen:

 • De kosten kunnen erg oplopen met SquareSpace. Weebly bied bijvoorbeeld exact de zelfde functionaliteiten voor een betere prijs.
 • SquareSpace bied standaard opties voor marketing, zoals social media deel knoppen, URL redirect opties etc. maar er zijn ook een hoop marketing opties die niet mogelijk zijn of die een hoop gesleutel nodig hebben om voor elkaar te krijgen.
 • Zoals al eerder aangegeven beheerd SquareSpace zijn plugins helemaal zelf. Dit betekent dat alleen SquareSpace plugins kan uitrollen. Hierdoor kan het zijn dat je sommige plugins of integraties mist.
 • De back-end van SquareSpace kan wat stroef zijn in het gebruik. Het kost wat tijd om hier gewend aan te raken.

 

WordPress

 

1280px-WordPress_logo.svg

 

WordPress kan ingedeeld worden in 2 verschillende systemen: WordPress.com en WordPress.org. Voor dit artikel nemen we WordPress.org omdat dit uit een eerder artikel toch wel het betere CMS bleek.

WordPress.org is, in tegenstelling tot de andere CMS, een software voor het bouwen van websites die je zelf moet hosten. Je bent in principe dus zelf verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van de website, en zal hier dus ook zelf een server voor moeten regelen. Wel is het zo dat het gebruik van het CMS van WordPress.org zelf gratis is. 

WordPress.Org bied een enorme hoeveelheid plugins die gratis te downloaden zijn. Er is letterlijk voor elk probleem waar je tegen aan zou kunnen lopen wel een oplossing te vinden in deze lijst met plugins. WordPress.org is tevens ook opensource, dus de code hiervan is makkelijk aanpasbaar. Wel is het zo dat dat geen van de thema's en plugins daadwerkelijk getest zijn, dus dit zal je zelf moeten doen.

 

Voordelen:

 • Naast de hosting en het domeinnaam is WordPress gratis te gebruiken. 
 • WordPress heeft een hele grote lijst aan gratis plugins beschikbaar.
 • WordPress heeft een groot aantal aan gratis en betaalde thema's beschikbaar. Deze leggen een basis in de stylen van jouw website.
 • WordPress is heel erg flexibel in zijn mogelijkheden doordat het opensource is. Met de nodige kennis van onder andere PHP kan je in principe alles maken wat je zou willen.

 

Nadelen:

 • Omdat WordPress.org gratis te downloaden is, is het onmogelijk om een support team te hebben vanuit die organisatie. Wel is er een grote community die je graag een handje helpt om jouw website succesvol online te krijgen
 • Het WordPress CMS vergt iets meer kennis van programmeertalen.

 

Conclusie

Er is keuze genoeg voor een goede CMS, maar elk CMS heeft zijn eigen voordelen en nadelen. Geen van deze CMS kan je slecht noemen. De meeste positieve en negatieve punten komen wel overeen, maar toch onderscheid elke CMS zich wel op zijn eigen manier. Voor de meeste vrijheid en het goedkoopste CMS kies je WordPress. Dit is dus wel het beste CMS voor Websites

 

Abonneer hier!

Recente Blogs