waarom website snelheid belangrijk is!

Gepost door Rahied Bakridi op Oct 11, 2018 10:01:00 AM

snelheid

Een groot aantal websites heeft er last van. Zelf ben je het vast ook wel eens tegengekomen. Een langzame website. Je wilt even snel iets opzoeken in google. Bijvoorbeeld: hoe heet je een biefstuk moet bakken. Je klikt op het eerste linkje dat je in google tegenkomt en vervolgens kijk je 10 seconden lang tegen een wit laadscherm aan en waarschijnlijk ben je al weg! Lees hier alles over waarom website snelheid belangrijk is.

 

Hoe belangrijk is website snelheid en waarom?

 

Website snelheid zorgt voor een fijne gebruikers ervaring. Hierdoor blijft de bezoeker langer op je pagina. Dit geeft ook vertrouwen voor een bezoeker en die komt daardoor ook sneller terug. Het is van belang dat je bezoekers of klanten altijd snel helpt zodat ze over je gaan praten en zo door alleen mond op mond reclame krijg je al meer bezoekers en/of klanten.

 

 

De snelheid van een website splits je in 2 onderdelen op:

 

- Het eerste onderdeel van een snelle website is de website zelf, dit meet je door bijvoorbeeld een tool te gebruiken zoals Pingdom. Dit is een tool die een analyse van je website maakt en hierbij aangeeft wat de laadsnelheid is. En welke elementen hoelang duren om in te laden.

 

- Het tweede onderdeel is de server, het is te adviseren om je server te laten hosten door een web bureau die het voor je in de gaten houd of door een hosting bedrijf maar meestal zal je het dan zelf in de gaten moeten houden of je website snel genoeg is! Het is aan te raden om voor gemak te gaan. Bij het kiezen van een server komen een aantal vragen kijken. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je server in de buurt staat van jouw klantenkring. Het is aan te raden om ervoor te zorgen dat de server in hetzelfde land staat als je klanten/bezoekers omdat je website dan sneller laadt. 

 

 

Welke server type is belangrijk?

 

Daarna moet je een type hosting kiezen, de meest voorkomende type hosting is shared hosting en VPS (virtual private server). Voor kleine informatieve websites is een shared hosting genoeg. Op een shared hosting worden namelijk meerde websites gehost, en daar worden de resources dus mee gedeeld.

 

Voor een grotere website heb je een VPS nodig om de gewenste snelheid te behalen. De VPS is een server die helemaal voor jou alleen is ingericht. Deze is dus ook een stuk krachtiger.Als je dus een pindom test zou doen met shared hosting zie je dat de server langzamer inlaad en doe je dit met een VPS dan zie je dat de server sneller inlaad omdat je geen resources deelt.

 

Daarnaast is het ook nog belangrijk om ervoor te zorgen dat je server php versie 7.2 aan kan met je website om zo een nog snellere website te hebben voor je bezoeker. 

 

 

Hoe meet ik de snelheid het beste in pingdom?

 

In pingdom kan je een aantal locaties kiezen om je website te testen. Het is handig als je een locatie kiest die dichtbij jouw bezoekers staat om zo een accurate meting te geven. Zitten je bezoekers in nederland, dan kies je bijvoorbeeld Europe - Germany - Frankfurt. 

 

Het is belangrijk om bijvoorbeeld via Google Analytics te weten waar je bezoekers vandaan komen zodat je weet waar jij je hosting moet afnemen en de website al een stuk sneller is voor je bezoekers. 

 

 

Waarom pingdom?

 

Het is belangrijk dat je weet waar je bezoekers vandaan komen, pingdom heeft servers dicht bij nederland staan daarom hebben wij er over geschreven en benoemen we geen andere sites omdat die niet echt dichtbij staan en het dus geen waarde heeft voor deze blog. 

 

 

Een snelle server? 

 

Een snelle server zorgt ervoor dat je website snel laad denk maar aan servers die HTTP/2 ondersteunen die kort gezegd meerdere pakketen kunnen versturen dan de standaard HTTP versie. Deze versie had overigens veel bugs waardoor er HTTP/2 is ontwikkeld.

 

Ook kan je denken aan SSD schijven vergelijkbaar met de vorige versies waren dat HDD schijven en zijn SDD schijven tot 20x sneller in het laden. Tegenwoordig bieden veel hosteraars de SSD schijven voor Shared en zowel VPS.

 

CPU gebruik is ook erg belangrijk voor een website. Hoe meer CPU gebruik hoe sneller je website is. Dit is nodig als je een hoog aantal bezoekers op je website krijgt. Zie het als een auto: hoe meer mensen in je auto hoe beter het is om een sterkere motor te hebben, zodat je sneller optrekt. Bij een website met veel bezoekers blijft de website nog steeds op zijn snelst.

 

 

Hoe vaak moet dit gemeten worden?

 

Het is beter om dit continu te meten en wanneer er werk aan de winkel is dat dit wordt opgepakt. Denk maar eens aan beveiliging of google die een aantal keer per jaar zijn regels verandert of je website bezoeken stijgen en je hebt een snellere website en/of server nodig. 

 

Omdat je hier zelf waarschijnlijk geen tijd voor hebt, kan je dit het beste laten doen door mensen die hier goed in zijn.

 

Waarmee kan dit gemeten worden?

 

Met bijvoorbeeld Pingdom kan je dit meten of als je bij een web bureau je website laat maken kunnen zei je ook op de hoogte houden en dit voor je indien aanpassen. 

 

 

Hoe zit snelheid op verschillende apparaten? 

 

Snelheid is verschillend in elke browser en ook op elk apparaat, maar denk ook aan de snelheid die de internetverbinding heeft op de telefoon, tegenwoordig zou dat geen probleem moeten zijn. Maar het is handig om dit minimaal te testen op de bekendste browsers zoals: Chrome, Firefox, opera, Microsoft edge en Safari.

 

Tegenwoordig zit iedereen op zijn smartphone en zal je jouw website ook hiervoor moeten optimaliseren, denk maar eens dat de website niet alleen snel moet laden maar dat ook alle content goed leesbaar is en dat de foto's niet te groot zijn anders kan het laden lang duren voordat een bezoeker op je website is en voor dat je het weet is de bezoeker al weg!

 

 

Conclusie: 

 

Alles wat met snelheid te maken heeft voor je Website en waar je op moet letten. Je wilt namelijk niet dat je bezoekers verliest want heb je een website die veel omzet genereert dan wil je de bezoeker juist een optimale snelheid geven zodat ze langer op je website blijven.  Dit heeft ook met zoekmachines te maken zoals Google. 

 

Abonneer hier!

Recente Blogs