8 WordPress geruchten die niet waar zijn

Gepost door Tom van der Lugt op Oct 16, 2018 5:06:07 PM

8wordpress_geruchten_die_niet_waar_zijn

Er zijn een hoop geruchten de wereld in geroepen over WordPress. Hoe ze ontstaan zijn is onduidelijk, maar waar wel zekerheid over is is dat de geruchten in deze blog niet gebaseerd zijn op de waarheid. Om deze geruchten en onduidelijkheden voorgoed van de tafel te vegen hebben wij deze blog geschreven.

1. WordPress is (alleen) bedoeld om te bloggen

 

blogger-chair-clothes-756914

 

Door te zeggen dat WordPress alleen bedoeld is om te bloggen doe je WordPress behoorlijk te min.

Hoewel het waar is dat wordpress ooit gestart is als content management system voor blog sites, is het door de jaren heen uitgegroeid tot HET Go-to CMS voor een makkelijk aanpasbare website, met veel visuele effecten, zonder dat er veel programmeer kennis voor nodig is. Sterker nog, WordPress is zo flexibel en dynamisch dat je bijna elke soort website kan maken met behulp van de juiste plugins. Van een simpele webshop tot een overheids website, Alles is mogelijk met WordPress!

 

 

2. Alle WordPress website designs lijken op elkaar

Dat alle WordPress websites op elkaar lijken, is simpelweg niet waar. Er zijn tien-duizenden WordPress thema's beschikbaar op het internet, waarvan het grootste gedeelte gratis, en elk van deze thema's heeft zijn eigen design. 

Toch zijn er een aantal WordPress websites die toch wel de standaard WordPress look dragen. Het herkenbare menu, Een standaard lettertype, die bekende blauwe knoppen. Dit komt omdat WordPress 3 standaard thema's bij je installatie levert en een groot aantal mensen deze thema's gewoon gebruiken, zonder aanpassingen te maken aan de styling. 

 

 

3. WordPress is niet geschikt voor grote aantallen bezoekers

 

pexels-photo-1314543

 

Je hoort van horen zeggen wel eens dat de "motor" van WordPress niet sterk genoeg zou zijn om grote aantallen bezoekers aan te kunnen. In de werkelijkheid lijkt dit echter toch niet helemaal waar te zijn. Wanneer je een fundament van goed gecodeerde plugins en een krachtige thema gebruikt en een juist geconfigureerde server gebruikt om je website op te hosten, zal je WordPress website zonder problemen een groot aantal bezoekers aan moeten kunnen. Wordt het de server toch te veel? dan is er meestal nog wel een vangnet te regelen via je hosting. Denk hierbij aan Cloudflare (laat een statische offline versie zien). Dit zijn tevens problemen die een HTML gebaseerde website ook op zou kunnen lopen. 

 

 

4. Er is geen technische ondersteuning voor WordPress

Veel mensen die zichzelf niet hebben ingelezen over WordPress denken dat er geen - of slechte technische ondersteuning is voor het bekende CMS. Dit baseren ze dan op het feit dat WordPress in principe gratis is (Naast de hosting en het domeinnaam), waardoor er geen support team achter kan zitten. 

Is dit waar? Ja, dit is deels waar. Het zit namelijk zo dat er geen specifiek bedrijf achter WordPress zit. Matthew Mullenweg heeft WordPress oorspronkelijk gemaakt, en het wordt nu ondersteund door een flinke groep software ontwikkelaars. Deze zullen je geen technische ondersteuning geven. De technische ondersteuning ontvang je van de WordPress community! je mede WordPress website beheerders kunnen problemen die jij ondervind al eens eerder ondervonden hebben, en je helpen deze op te lossen. Hierdoor kan je door middel van gebruik te maken van de WordPress forums vrijwel al je problemen oplossen!

 

 

5. De toekomst voor WordPress is onduidelijk

 

pexels-photo-1036620

Dat WordPress het nu goed doet in de website industrie is duidelijk. Wat begon als een blog platform, is nu uitgegroeid tot het grootste CMS van de wereld. Het gerucht gaat dat WordPress zijn beste tijd wel heeft gehad. Nu ben ik geen waarzegger, en kan ik niet in de toekomst kijken, maar de afgelopen 2 updates maken het duidelijk dat niet waar is. De eerste update heeft namelijk de REST API Toegevoegd, die het makkelijker maakt voor andere programmeurs om op WordPress verder te programmeren, en WordPress heeft een visual builder uitgebracht, genaamd Gutenberg, Waarmee je met een simpele klik teksten, afbeeldingen en andere elementen en modules aan kunt passen op de voorkant van jouw website.

 

 

6. Wordpress is niet goed beveiligd

Gezien het feit dat WordPress 28% van het wereld wijde web domineert, is het niet te ontkennen dat WordPress een groot doelwit is voor hackers en andere kwaadwilligen. De intentie van het hacken van een WordPress website kan zijn om persoonlijke gegevens te stelen, Om het bedrijf achter de website te schaden, om virussen te verspreiden, of simpelweg voor het plezier van de hacker. Je kan er vanuit gaan dat zo een groot doelwit een goudmijn kan zijn in de ogen van de hackers, omdat een goed geschreven script kan werken op meerdere wordpress websites als deze dezelfde zwakheden bevatten.

Toch is het een grote fout als je ervan uit gaat dat de beveiliging van WordPress verwaarloosd wordt. WordPress komt vanuit zichzelf regelmatig met nieuwe beveiligingsupdates en er is een groot aanbod aan derde partij beveiliging plugins beschikbaar op de markt om jouw beveiliging te verbeteren. Uiteindelijk licht de verantwoordelijkheid voor het updaten van de plugins en WordPress wel bij de webmaster.

 

 

7. Webshops draaien niet goed op WordPress

 

shop

 

Er gaat een mythe rond dat webshops niet goed zouden kunnen draaien op WordPress. Hier worden meerdere verschillende argumenten aan gehangen. Er wordt bijvoorbeeld gezegd dat webshops te zwaar zouden zijn voor WordPress, Dat WordPress niet stabiel genoeg zou zijn om het proces van bestellen tot betaling af te handelen, Dat WordPress simpelweg te langzaam is door te zware code of dat de zoekmachine optimalisatie (SEO) niet goed instelbaar zou zijn. 

Dit is simpelweg niet waar, en het feit dat 41% van alle webshops op WordPress draait zegt ook wel genoeg. Met de juiste server configuratie en een goede combinatie van plugins en code kan een WordPress webshop perfect draaien! 

 

 

8. WordPress websites zijn onprofessioneel

Het imago WordPress als CMS is nog niet altijd even goed. Waar de negativiteit vandaan komt is of hoe deze ontstaan is is mij nog onbekend, Maar het feit dat grote bedrijven als Sony en BBC America WordPress gebruiken, en dat deze websites er toch echt wel professioneel uit zien, bewijst naar mijn mening genoeg.

 

 

Conclusie:

Er gaan een hoop geruchten rond over wordpress. De geruchten waar je hierboven over gelezen hebt komen je vast wel bekend voor. Met deze blog hopen we je een wat duidelijker te hebben gegeven over wat daadwerkelijk waar is van deze geruchten. Voor meer interessante weetjes over websites, kunt u door klikken naar onze andere blogs

Abonneer hier!

Recente Blogs