4 redenen om wordpress.com niet te gebruiken

Gepost door Tom van der Lugt op Oct 30, 2018 2:23:13 PM

4 redenen om wordpress.com niet te gebruiken

Om wat verwarring de wereld uit te helpen over wordpress.com en wordpress.org, zal ik eerst het verschil tussen de twee even uitleggen. Huh? verschil? WordPress is toch gewoon Wordpress? Niet helemaal. Beide zijn van Automattic, de mensen achter onder andere WordPress. Beide helpen mensen bij het bouwen van websites en blogs. Toch zijn er een aantal erg grote verschillen tussen wordpress.com en wordpress.org

 

Wordpress.org

Als eerste is er WordPress.org. Via deze organisatie kan je gratis een versie van WordPress downloaden van de website, omdat deze open source is. Deze installeer je dan via een aantal simpele stappen op je server, en met behulp van de 1-klik installatie verander je je lege server in een aantal seconden in een volledig werkende website. Sommige hosting providers bieden zelfs een WordPress installatie knop vanaf hun controle paneel. Hier klik je dan op en vervolgens wordt de WordPress installatie helemaal voor jouw geïnstalleerd en klaar gezet. Je bent zelf natuurlijk wel verantwoordelijk voor het bijhouden van de beveiliging van de website ( Wat goed te doen is door middel van het gebruiken van goed geteste beveiliging plugins ) en het updaten van de plugins van je website. WordPress zelf geeft hier helaas geen support bij, aangezien de software die ze aanbieden gratis en open source is, maar gelukkig staat er een hele community van developers achter die er niet vies van zijn om elkaar hier en daar te helpen!

Schermafbeelding 2018-10-30 om 12.44.39

 

Wordpress.com

Dan is er nog WordPress.com. HET commerciële pareltje van Automattic. WordPress.com bied WordPress aan als een service. WordPress.com zorgt ervoor dat zijn producten gelijk klaar zijn voor gebruik, dus je hoeft geen ingewikkelde installaties uit te voeren. Je registreert simpelweg een account wordpress.com, en je kan beginnen met bloggen! Geen installaties, de backups worden door wordpress.com gedaan, updates en de beveiliging worden geregeld door wordpress.com en het is nog gratis ook! Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, en dat is het ook!

 Schermafbeelding 2018-10-30 om 12.44.00

Lees hieronder de redenen waarom je nooit wordpress.com zou moeten gebruiken!

 

1. Je hebt minder controle of jouw content

Met de kant en klare installatie van wordpress.com, kan je de content aanpassen van het middelste gedeelte van de pagina (De body) maar je hebt geen toegang tot de daadwerkelijke bestanden van de website. Wil je kleine aanpassingen maken in de manier hoe je website ingeladen word? of wil je wat gave effecten toepassen op je website? helaas! Je kan dus niet op dezelfde manier bij je bestanden van je installatie als dat kan op een wordpress.org website. Ook CSS wijzigingen, dus wijzigingen in kleuren van teksten of knoppen, zijn niet mogelijk via deze bestanden.

Toch even proberen wat gave effecten toe te voegen via javascript? dan haalt de wordpress.com installatie deze netjes voor je weg wanneer je de pagina bewerkt. WordPress.com geeft alleen de mogelijkheid om de door hun geleverde widgets te gebruiken. Waarom hanteert wordpress.com dit beleid? volgens het perspectief van wordpress.com houd dit de website veilig.

 

2. Minder keuze in plugins en thema's 

Plugins en thema's zijn toch wel DE pareltjes van WordPress. Een thema bepaalt de standaard layout en lettertypes van je website en plugins kunnen extra functionaliteit toevoegen. Kan je je wordpress.com website dan niet gewoon helemaal naar jouw wens maken met behulp van plugins en thema's? Het antwoord is heel simpel: Nee!

Wordpress.com laat het niet toe om zelf plugins of themas toe te voegen. op een wordpress.org website kan je net zo veel themas en plugins downloaden als je zelf wilt (en je server moet het aankunnen). 

Omdat je de structuur van de website niet aan kan passen, ben je wat betreft de layout van de website afhankelijk van de thema's. Dit maakt het lastig omdat elke thema maker je weer andere opties geeft.

 

3. Wil je het naar je eigen stijl maken?

Wanneer je eindelijk je thema en plugins hebt gekozen en je toch graag je lettertype wilt veranderen, of wat kleurtjes van bepaalde elementen aan wilt passen, kan je naar de optie custom css gaan, wat op een wordpress.org website gratis is. Op een wordpress.com website moet je hiervoor de Custom Design Upgrade kopen. Deze kost 36 euro per jaar en het enige wat je hiervoor krijgt is de mogelijkheid om css code toe te voegen. Om hier optimaal gebruik van te maken heb je dus kennis van css (Cascading style sheets) nodig.

Ook is het niet mogelijk om de copyright text uit de footer te halen zonder te betalen, dus als je je website een branding wilt geven zal je ook daarvoor het premium pakket van 36 euro per jaar moeten halen.

 

4. Van wie is de site eigenlijk?

Deze vraag lijkt erg simpel. Jij hebt de website gemaakt, dus hij is van jouw, toch? Als je je wat verdiept hebt in de algemene voorwaarden van wordpress.com blijkt niets minder waar te zijn. Hier een letterlijk stukje uit de algemene voorwaarden van wordpress.com: 

“By submitting Content to Automattic for inclusion on your Website, you grant Automattic a world-wide, royalty-free, and non-exclusive license to reproduce, modify, adapt and publish the Content solely for the purpose of displaying, distributing and promoting your blog. If you delete Content, Automattic will use reasonable efforts to remove it from the Website, but you acknowledge that caching or references to the Content may not be made immediately unavailable.”

Dit houdt in dat Automattic automatisch toestemming krijgt om jouw content te wijzigen, te hergebruiken en te publiceren. Dit zou betekenen dat Automattic uiteindelijk het laatste word heeft over jouw content, en het naar hun zin aan mag passen.

 

Dan nog het stukje over het verwijderen van jouw toegang tot de website : 

“Automattic may terminate your access to all or any part of the Website at any time, with or without cause, with or without notice, effective immediately.”

 

Dit houd in dat ze jouw toestemming tot wordpress.com op elk moment kunnen stopzetten, met of zonder reden en met of zonder bericht. Dit zou dus betekenen dat ze technisch gezien je toegang tot je account kunnen verwijderen en je content kunnen aanpassen als ze het bijvoorbeeld niet eens zijn met bepaalde content. 

Hiernaast heeft wordpress.com nog de optie om advertenties op je website te plaatsen, zonder jouw toestemming. Als je die wilt verwijderen moet je het premium pakket kopen van 36 euro per jaar. 

 

4 Reden om toch wordpress.com te gebruiken

Na het lezen van de redenen om wordpress.com niet te gebruiken, zal je misschien wel denken: Waarom zou iemand ooit kiezen om wordpress.com wel te gebruiken in plaats van een zelf gehoste wordpress.org website.

Hier zijn een paar redenen:

 

1. Automatische backups - wordpress.com regelt alle backups voor haar gebruikers. Dit gaat automatisch, hier hoef je je dus geen zorgen om te maken. Dit zeggen ze erover in hun eigen worden:

“ If a very large meteor were to hit all the WordPress.com servers and destroy them beyond repair, all of your data would still be safe and we could have your blog online within a couple of days (after the meteor situation died down, of course)”

In het nederlands betekent dit als er ooit een hele grote meteor terecht zou komen op alle wordpress.com servers en deze volledig zou vernietigen, al je data nog steeds veilig opgeslagen zou zijn en je website binnen een paar dagen weer online zou staan.

 

2. uptime van de servers - Wordpress.com draait paralel op honderden verschillende servers. De kans dat al deze servers tegelijk offline gaan, is heel erg laag. Als je zelf een wordpress.org website host en die zou offline gaan, dan zal geen van jouw content beschikbaar zijn en is het aan jouw en jouw hosting partij om deze weer online te krijgen.

 

3. beveiliging - Wordpress regelt de beveiliging. Gaat er iets mis met jouw beveiliging? dan lost wordpress.com dit voor jouw op. Op je zelf gehoste wordpress.org website zal je dit zelf op moeten lossen.

 

4. SSL - Een ssl certificaat verbeterd de beveiliging van de gegevens van je bezoekers en is dus ook belangrijk voor jouw website. Op een zelf gehoste website moet je zelf door middel van plugins de SSL werkend zien te krijgen en moet je zelf je ssl installeren op je server. WordPress.com doet dit voor een druk op de knop voor jouw.

 

Conclusie:

WordPress.com is een goede keuze voor mensen die gewoon gelijk willen beginnen met bloggen, zonder gedoe en wat makkelijk te gebruiken is. Onthoud hierbij wel dat je zelf niet volledig de controle hebt over je WordPress.com website en dat er wat limitaties aan zitten. Lees meer over websites!

Berichten: wordpress, wordpress.org, wordpress.com

Abonneer hier!

Recente Blogs